Fördelarna med ett välisolerat golv

Det skulle förmodligen ha tappat dig att isolera ditt golv. Dessutom, med golvisolering lider du inte längre av fuktproblem i ditt hem. Men vad betyder dessa fördelar exakt? I den här artikeln ger vi dig mer information om golvisolering.

Ett hus med isolerat golv känns bättre. Golvets isoleringsskikt håller ute kall luft och fukt från kryputrymmet så att värmen blir bättre i ditt hus. Detta gynnar också din energiförbrukning eftersom du tappar mindre värme. På så sätt behöver din panna eller värmepump inte arbeta lika hårt.

Om du lider av dammkvalster i kombination med golvbeläggning eller en lös matta utan golvisolering, är det verkligen tillrådligt att göra detta. För på ett oisolerat golv med matta förekommer mycket mer dammkvalster än på ett isolerat golv. Ett oisolerat golv är kallare och fuktigare och husmiderna älskar det. Med golvisolering har du ett varmare och torrare golv, vilket är mindre behagligt för huskvalster. Har du förresten också problem med dina luftvägar? Då är det bättre att ta ett slätt golv av trä eller laminat, eftersom ännu mindre dammkvalster kommer av det.

Rätt materialval för golvkonstruktionen
För att kunna använda ett isolerat golv korrekt och under lång tid måste dess konstruktion utföras ordentligt. Valet av material spelar en viktig roll i detta. Det första lagret du börjar med är betongplattan. Detta ska vara minst 10 cm tjockt för en bra bas för ditt golv.

Konstruktionsfolie och isolering placeras på det andra lagret. Detta lager kan appliceras nästan direkt på det första lagret så att det ger extra skydd mot fukt. Slutligen kan rören och centralvärmen installeras på det tredje lagret. När dessa är på plats kan det stängas med ett lager av cement (cementskikt) på cirka 8 cm tjockt. För det sista lagret kan du avsluta golvet med vilket golv du vill.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *